W artykule omówiono wpływ mikro i makroskładników zawartych w wodzie przeznaczonej do
spożycia na organizm ludzki oraz wpływ spożycia wody demineralizowanej na zdrowie człowieka.
REFERENCJE(17)
1.
ANGIELSKI S.: Biochemia kliniczna i analityka. PZWL. Warszawa 1990.
DROBNIK M., Ocena wpływu wody dejonizowanej na wybrane składniki gospodarki tłuszczowej, węglowodanowej i białkowej, morfologię oraz równowagę kwasowo-zasadową we krwi szczurów. Roczniki PZH, Warszawa 2002, zeszyt 53, nr 1, s. 27–32.
DROBNIK M., LATOUR T., Ocena wpływu wody dejonizowanej na poziom podstawowych elektrolitów we krwi i moczu zwierząt doświadczalnych. Roczniki PZH, Warszawa 2005, zeszyt 56, nr 3, s. 283–289.
KOZISEK F., Health risks from drinking demineralised water. In: Water, Sanitation and HealthProtection and the Human Environment, WHO, Genewa 2005, pp. 148–163.
Przetwarzamy dane osobowe zbierane podczas odwiedzania serwisu. Realizacja funkcji pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu odbywa się poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje oraz zapisywanie w urządzeniach końcowych plików cookies (tzw. ciasteczka). Dane, w tym pliki cookies, wykorzystywane są w celu realizacji usług, zapewnienia wygodnego korzystania ze strony oraz w celu monitorowania ruchu zgodnie z Polityką prywatności. Dane są także zbierane i przetwarzane przez narzędzie Google Analytics (więcej).
Możesz zmienić ustawienia cookies w swojej przeglądarce. Ograniczenie stosowania plików cookies w konfiguracji przeglądarki może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie.